כל הריון באשר הוא כרוך באי ודאות, בחששות ותחושת אובדן שליטה, על אחת כמה וכמה הריון פונדקאי. התהליך מצריך אמון מוחלט בעצמי ובאחר, חוזק ויציבות נפשית, יכולת הכלת חוסר ודאות, שחרור שליטה והתמודדות עם מצבים רגשיים מורכבים. בתהליך הפונדקאות נכנס גם גורם שלישי המחייב יצירת קשר הרה גורל מול אישה נוספת ובני משפחתה.
לתהליך הפונדקאות שלבים רבים ומתישים ביניהם: ניסיונות פריון, ההחלטה לבחור בפונדקאות, מציאת האם הפונדקאית, שלבי טרוםם ההיריון, שלבי ההיריון, הלידה ושלבי ההורות.
בכל שלב עולים צרכים רבים הדורשים התמודדות נפשית מורכבת אישית ומערכתית. חשוב מאוד לספק לקשת צרכים אלה מקוםם לביטוי ולעיבוד, כדי שהחוויה ההורית שתבוא בעקבותיו תהיה שלמה ומעצימה.
במסגרת עיסוקי כמטפלת תודעתית, אני מלווה את פרויקט הפונדקאות הגדול בארץ בחברת מנור מדיק. בפרויקט זה אני מטפלת בנשים וזוגות רבים בתהליכים מורכבים של פונדקאות, לרבות טיפול תודעתי פרטני/זוגי/מערכתי, כשההתערבות האתית והפסיכולוגית של התהליך באה לידי ביטוי בשלושה מוקדי מעורבות: האישה, המרחב הזוגי והסביבה
צילום: RAVIT TURKIYA
האישה והדיאלוג עם הנשיות
הדיאלוג שיש לכל אחת מאתנו עם הנשיות והגדרתה מתחיל מגיל צעיר והוא מתפתח מידי שנה עם כל מימד שנוסף לה. לכל אישה, הדרך שלה להתחבר לנשיותה, יחד עם הצידה הנשית שהיא נושאת עמה לאורך השנים. אישה הנושאת בעיות פריון עשויה לחוות דיאלוג עם השלכות נפשיות רבות המקרינות על נשיותה, כולל ליווי תחושות אשם ואובדן, הערכה עצמית נמוכה, אובדן שלמות גופנית, המשכיות משפחתית ואולי חשש מפירוק הנישואין.
נשים רבות שהגיעו אליי לטיפול, מעלות שאלות רבות העוסקות בדיאלוג עם נשיותן, לרבות עד כמה רחוק הן מוכנות ללכת אל מול ההקרבה של גופן למען האימהות. קיימת התעסקות עמוקה בקשיים פיסיים ורגשיים, בין השאר, עלייה במשקל, עייפות הגוף והנפש, פגיעה באינטימיות הזוגית ובמיניות.
תודעה חוסמת לעומת תודעה יוצרת שינוי
נשים רבות מתארות שהן מרגישות בתהליך הפונדקאות פחות נשיות ופחות מחוברות לעצמן, חשוב להבין שתחושות אלה הן חלק מתודעה חוסמת, שמעכבת את המטרה - להיות אמא. אם נשים תדענה כיצד לפנות את הרגשות השליליים לטובת תודעה חדשה ומניעה לתוצאות הרצויות, אלה לא יאחרו להגיע וההתמודדות עם התהליך תהיה ממקום נינוח, שלם ומעצים.
הטיפול התודעתי מאפשר לך להתחבר מחדש לנשיות שלך, ללא קשר לרצון העז שלך להיות אמא. התהליך יחזק ויעצים את מי שהנך כבר עכשיו, ויאפשר לך ליצור תודעה חדשה לקראת הגשמת אימהותך באמצעות פונדקאות.
צילום: RAVIT TURKIYA
המרחב הזוגי
קיים שוני בין התמודדות של נשים וגברים בכל תחומי החיים וגם בתהליך הפונדקאות. מדובר בתקופה רגישה לשני בני הזוג ועליהם לחזק את המערכת הזוגית מתוך יצירת דיאלוג פתוח ומשרה אמון ולא מתוך התכנסות והתבודדות. לעתים צד אחד ממוקד מטרה ומתעסק בפעולות טכניות כשהצד האחר חווה חששות ופחדים. מטרת הטיפול הזוגי בתהליך הפונדקאות, הוא לגלות את הפער בין התפיסה הגברית לתפיסה הנשית, כדי שתהיה האפשרות לגייס את הכוח הזוגי המעצים והמשתף ויופחתו המחלוקות ותחושות הבדידות.
תהליך פונדקאות אינו מוליד דברים חדשים בזוגיות שלא היו בעבר, הוא רק יכול להעצים אותם. הטיפול התודעתי מאפשר להעצים את הקשר ואת בני הזוג לתפקד ככוח מניע אחד בתוך התהליך, כשהשלבים בטיפול התודעתי הזוגי לפונדקאות הינם:
- הבנת הפער בנקודת המבט של כל אחד מבני הזוג.
- הנחייה ללמידת תקשורת משתפת, תוך יצירת חוויה רגשית מקרבת במקום ביקורת מרחיקה.
- התבוננות והבנתן של נקודות הכוח החיוביות בקשר הזוגי, ושימוש בהן כמשאב חיובי שיוביל אותם קדימה
צילום: RAVIT TURKIYA
הסביבה
המרחב הסביבתי יכול להיות תומך ומפרגן אך עשוי גם להוות איום או מטלה על בני זוג הנמצאים בתהליכים הדורשים מהם התמודדות פיסית ונפשית יומיומית. חשוב להקפיד על הימצאות בסביבה תומכת, מקבלת ואוהדת, לשם כך דרושה תקשורת פתוחה תוך הצבת גבולות לפי הצורך.
ילדים מרגישים ויודעים גם את מה שלא נאמר להם באופן ישיר, לכן עדיף לצמצם ככל הניתן את הפער בין מה שהם חווים למה שהם יודעים, ולא להסתיר מהילדים מידע. מומלץ להיות אל מול הילדים במרחב שאין בו סודות, אולם מאחר ותהליך הורות באמצעות פונדקאות רצוף אי וודאות, כדאי לשתף ברגע שהתמונה הופכת ברורה.
הטיפול התודעתי מאפשר לבני הזוג להגיע שלמים יותר לתוך המציאות הצפויה מתהליך פונדקאות. נתמקד בתוצאתו המשמחת של התהליך ונטפל בפחדים ובקושי, כדי לפנות מקום לשמחה ולהתרגשות לקראת הגשמת חלומכם - להיות הורים.
מקרה לדוגמא: בני זוג שטיפלתי בהם סיפרו, שבכל פעם שהילד ביקש עוד אח או שאל למה אין לו עוד אחים, האם הייתה מתחילה לבכות. היא רצתה לשתף ולהגיד לו שהם בתהליך פונדקאות, אך פחדה שהוא לא יבין. הרצון של הילד והרצון של האם היו זהים, רק שאצל האם הרצון הזה נמהל בפחדים ואי הצלחות ואצל הילד הרצון היה נקי וללא עכבות.
במהלך האימון, האימא הניחה את הפחדים שהפריעו לדיאלוג מעצים עם הילד, כך שכאשר הילד דיבר על הרצון באח נוסף, היא הקשיבה ממקום של הבנה במקום מתוך החרדה שלה, ואמרה שהיא מבינה אותו ושאימא ואבא גם רוצים ילד נוסף והיא בטוחה שזה יקרה בעתיד.
לזוג נולדו תאומים בפונדקאות, הם סיפרו לבנם, לקראת חודש שביעי על האחים שבדרך. השיתוף היה אופטימי ונאמר לו שלמרות שלאימא יש בעיה בבטן, קיים פתרון ונמצאה אישה טובה שתחזיק את התינוקות בבטן שלה עד שיגדלו ויצאו. הילד היה שותף בכל הזמן שסמוך ללידה, וכן שהה לצד התאומים מיד לאחריה, ובכך הפך להיות אח לתאומים בשותפות מלאה ומתוך תחושה שהוא חלק מהמשפחה החדשה.
כשהתאומים נולדו כל עניין הפונדקאות נשכח לגמרי, והפוקוס עבר להרחבת המשפחה והשמחה שהצטרפו אליה שני אחים.
צילום: RAVIT TURKIYA