מרגע לידתנו ברורה לנו התחושה שהורות תהיה אחת מתחנות חיינו החשובות. למרות זאת, קורה לעתים, שהמציאות מזמנת לנו קושי במימוש מאוויינו והדבר ממלא את שגרת יומנו באכזבה, בכעס, בחרדה ובאי ודאות. חשוב לדעת, שבכל נקודת זמן קיימת אפשרות בחירה, בין חיים תחת תודעה מפוחדת ומאוכזבת, ובין חיים בתודעה הבוחרת לחולל שינוי.
מחקרים מדעיים מוכיחים, שקיים קשר ישיר בין מצבי תודעה לבעיות פוריות, זו הסיבה שטיפול תודעתי, המתמקד במקורות הכוח של נשים וזוגות המבקשים להרות, מעלה משמעותית את אחוזי ההצלחה בטיפולי פוריות.
עם תחושת שליחות גדולה פיתחתי לפני כעשור שיטת טיפול תודעתי, Mother's Mind, בעזרתה מסירים חסמים רגשיים, מזקקים ומעצימים את התודעה והיא זו שהופכת למשאב הגדול והחשוב בדרך להגשמת ההורות המיוחלת.
צילום: RAVIT TURKIYA
טיפול תודעתי לפוריות
טיפולי פוריות מעוררים מצבים רגשיים מורכבים המתקיימים באופן שוטף, לצד הרצון העז להפוך למשפחה. המצבים הרגשיים המאפיינים שלב זה הם אכזבה מהכישלון הביולוגי, לצד הפחד מהלא נודע, התמודדות עם שינויים נפשיים ופיסיולוגיים, חרדות, שינוי בתפיסה הזוגית הרומנטית, פגיעה בדימוי הנשי ועוד..
טיפול תודעתי לפוריות, שם דגש על שחרור המחשבות השליליות בחוויית ה'אכזבה' ו'החוסר' ופינוי מקום לתודעה חיובית, זו שתסייע להתמודד עם המורכבות הרגשית, ושתרחיב את יכולת ההתמודדות מתוך התמקדות בהכרה, שזו הדרך הייחודית שלכם להגשמת ההורות.
כמטפלת, אני עובדת עם נשים מתוך הכרה בכוח ובעוצמה הפנימית שלהן והשפעתן האדירה על חייהן ועל חיי הסובבים אותן. התהליך הטיפולי משלב שיחות, תרגילי תודעה ונשימות. השלבים העיקריים בתהליך הינם סקירה היסטורית פיסית, פינוי חסמים רגשיים ובניית תודעה מחזקת ליצירת מציאות חדשה:
- סקירה היסטורית – סקירת העבר הפיזי של הגוף תוך התייחסות לטראומות קטנות וגדולות שנחוו, שיצרו, מן הסתם, חסימה פיזית ונפשית, והן בדרך כלל המחסום הראשון שיש לטפל בו.
- פינוי חסמים רגשיים – על מנת לאפשר מקום למציאות חדשה, יש להשתחרר מהחסמים התודעתיים שמאפיינים את המציאות הקודמת, זו שיש בה קושי. בשלב זה נבדוק יחד את החסמים והקשיים הגדולים ביותר שנצבים בפנייך כיום. נלמד כיצד נתפסת המציאות על ידך, ונייצר חוויה מתקנת וחיובית ע"י התבוננות בקושי וטיפול להסרתו.
- בניית תודעה מחזקת ליצירת מציאות חדשה – כדי שהגוף והנפש יעברו תהליך של ריפוי יש לעבור, בעזרת הטיפול, תהליך העוזר לתודעה לחולל שינוי תפיסתי. כשהתודעה מתקדמת לעבר קבלה, היא מתחזקת, גם הגוף מתחזק ומאפשר לרצון להתממש.
אני מזמינה אותך לתהליך שיחבר אותך ליכולות, לעוצמות ולאיכויות הייחודיות שלך. בתהליך תתוודעי לערכים שלך, תתמקדי במטרות ותלמדי ליצור את המציאות שאת רוצה.
מקרה לדוגמא
מטופלת לאחר 4 טיפולי IVF שלא צלחו, הגיעה מוצפת בתחושת כישלון, פחד וחוסר אמון בגופה. יחד התחלנו לפרק את המושגים "כישלון" ו"חוסר אמון בגוף" כפי שחוותה בעבר בתחומים אחרים בחייה, לעומת האופן בו הם מתקיימים אצלה היום בהקשר לטיפולי הפוריות. לפתע עלו שתי תובנות מתקנות חזקות:
- חווית הכישלון והערך העצמי הנמוך נחוו על ידה באותו אופן בעבר כשפעלה להישגיות: למשל כשרצתה להיות ראש צוות בתנועת נוער או לקבל תפקיד נחשק בעבודה, ולא הצליחה.
- נתגלה חוסר הלימה בין האופן שהיא נתפסת כאשה מוצלחת בעיני אחרים, ובין האופן שבו היא תופסת את עצמה. הפער בנקודה זו היה גדול וההכרה בכך, אחזה בה כרעם ביום בהיר.
התובנות שעלו בטיפול עזרו לה לתחום את חוסר ההצלחה שחוותה בתהליך הפוריות כמשהו נקודתי בלבד, בלי האפקט ש'צובע' את הדימוי העצמי. מכאן ניתן היה לחזק את התודעה והגוף ממקום הכרתי נקי יותר שהשפיע, בהמשך, על הדרך להגשמת האימהות.
צילום: Alicia Shahaf
תרומת ביצית
ההחלטה להיעזר בתרומת ביצית כרוכה בדילמה רגשית והיא בעלת השפעה משמעותית על חייכם כיחידים וכהורים. שאלות וחששות רבים עשויים לעלות בעקבותיה: האם הקשר עם התינוק יושפע מכך? האם תחושת האימהות תושפע? ומה בנוגע לזוגיות? האם לספר שזו תרומת ביצית לסביבה? לילד? ואם כן מתי ולמי?
מחקרים רבים תומכים בהנחה כי אימהות מתרומת ביצית מצליחות לפתח קשר אהבה לעובר ולתינוק, ולמרות זאת קיימות ספקות. בטרם תצאו למסע ההורות המיוחדת הזאת, עליכם להכיר באתגרים שיוצבו בפניכם הן בהיבט הרפואי המידי והן בהיבטים התודעתיים והרגשיים לטווח הארוך.
בשיטת הטיפול התודעתי, נשים דגש על שחרור המחשבות השליליות, יחד ננתב את התודעה להתמקדות בהכרה בדרך הראויה שבחרתם, זו שתעניק לכם אלטרנטיבה לגיטימית להגשמת מטרתכם להיות הורים. אני מאמינה בכל לבי שכל אחת ראויה לשמוע את המילה אימא ולכל זוג יש את הזכות להפוך למשפחה ולהרגיש תחושת שלמות. תרומת ביצית אינה פוגעת במהות ההורית, אך יש לתת עליה את הדעת ואת המענה הרגשי המתאים.
מקרה לדוגמא
א' התבשרה כי האופציה היחידה להגשמת האימהות היא מעבר לתרומת ביצית. היא חוותה תחושת פחד עזה, שמא לא תצליח להתחבר לתינוק, שהרי איך מתחברים לילד שפיזית אינו דומה לה ואין קשר גנטי..
התהליך התמקד תחילה סביב הגדרת חזון האימהות שלה: כיצד היא מדמיינת את עצמה כאימא, מה התפקיד המרכזי של אימא בעיניה, כיצד תראה מערכת היחסים שלה עם התינוק בדגש על תפיסת התא המשפחתי החדש בעיניה.
בעזרת טרנספורמציה תודעתית התנקתה התודעה ונוצרה בהירות בדרך להסרת הפחדים. חזון האימהות תורגם למציאות והמטופלת עברה מחוויית פחד בלתי נשלט אל עבר קבלת מציאות חדשה, בה החיבור והמוכנות לאימהות הפכה לתשוקה עמוקה שלא תלויה בדבר.
צילום: Alicia Shahaf
תרומת זרע
קיבלת/קיבלתם החלטה להיעזר בתרומת זרע כדי להביא ילד לעולם? הצטרפת/ם לאלפי נשים הפונות מדי שנה לבנק הזרע במטרה לקבל תרומה ולהביא ילד לעולם. רבות מהן יחידניות או חד מיניות וחלקן בזוגיות המתמודדת עם הקושי של אי פריון הגבר.
בין אם את בזוגיות או יחידנית, את עומדת להיכנס למסע מורכב רגשית ונפשית. זהו מסע הרצוף התמודדויות שונות עם דילמות כבדות משקל: מיהו התורם המתאים? איך לבחור את הרופא הנכון לתהליך? איך מתמודדים עם כישלון בהפריה? איך מסבירים לסביבה ולמשפחה? ואיך מעבדים במקרה של זוגיות בה התגלה קושי בפריון הגבר, את משמעות ההחלטה?
נמצא שכיום, מעל 40% ממקרי בעיות הפריון נובעים מלקות כלשהי אצל הגבר. אין ספק שהדבר גורם לפגיעה בדימויו העצמי, רגשי נחיתות וחרדות, קשיים בהתקשרות רגשית ועוד.
גם התהליך היחידני, מזמן לאשה הנעזרת בתרומת זרע דילמות שונות הקשורות לעולמה הרגשי, לשאלת הזהות העצמית/נשית/זוגית והתמודדות ביחסיה עם המשפחה והסביבה.
קחו בחשבון שאת/אתן/אתם עתידים לפגוש גורמים רפואיים, בירוקרטים, שלא בהכרח ידעו לתת לכם את המענה המקיף מבחינה נפשית, רגשית, ולא פעם עולים קונפליקטים היוצרים מתחים וחרדות, שעלולים להשפיע על הצלחת התהליך, ועל ההתמודדות בכל שלביו.
במסגרת טיפול תודעתי בפוריות מתרומת זרע נערוך מפגש אישי, או זוגי. נפעל יחד בתהליך לשחרור חסימות תודעתיות ורגשות שליליים שצפים בכן או בבני הזוג בהכרה ובתת ההכרה, ונכין את הקרקע לתודעה חדשה, תוך הבנת תהליך תרומת הזרע והשלכותיו.
ככל שההכרה ביתרונות ובתועלות שקיימות באפשרויות החלופיות תעלה, כך תרגישו שאתם שולטים במציאות ומתמודדים טוב, ונכון יותר, עם מכלול המשמעויות הטמונות בתהליך תרומת זרע, בדרך להיותכם הורים.
מקרה לדוגמא
זוג במשבר קשה, לאחר 12 טיפולי IVF שלא צלחו. לאורך כל שנות הטיפולים, הרופאים לא הצליחו לזהות בעיית פוריות כלשהי. אצל האישה הכל היה תקין, ואצל הגבר, איכות הזרע, למרות שלא הייתה גבוהה, עדיין נמצאה בתחום הסביר. האישה ששנים הקדישה את חייה לטיפולים, הקפידה על תזונה, עברה טיפולי דיקור סיני, עשתה ספורט, ואף פיתחה אופטימיות גבוהה. בביקורם האחרון אצל הרופא, נודע להם שאיכות הזרע ירדה משמעותית, ובשילוב עם בעיה מורפולוגית, עליהם לעבור לשלב תרומת זרע.
במהלך פגישתנו הראשונה, ניכר מתח גדול בין השניים, אשר נמנעו מקשר עין. הבעל הסתגר וסירב לדבר על הנושא ולא היה מוכן לשקול את האופציה. האישה ציינה שהיא מרגישה פגועה, מכיוון שכאשר חשבו שהבעיה אצלה, היא עשתה הכול כדי להצליח, ועכשיו כשהבעיה אצל בעלה, לא רק שהוא לא מוכן לשתף פעולה, הוא אפילו לא מוכן לדבר על זה.
הבעל, שיתף שהדימוי העצמי שלו נפגע מאוד, שמבחינתו תרומת זרע זה כמו בגידה בזוגיות, ושהוא לא יכול לשאת את האכזבה שנגרמת לאשתו.
בשלב הראשון התהליך הטיפולי התמקד בבניית תקשורת מקרבת בין בני הזוג, על ידי מתן סט כלים לפתרון משברים העובר דרך הקשבה, תאום ציפיות וחזון משותף.
בשלב השני, התמקדנו בעבודה פרטנית, טיפלנו מול הבעל במשבר האישי שלו שכלל היבטים של אכזבה, כישלון, פחדים ודימוי עצמי נמוך. עם האישה עובדו הטראומות שהגוף חווה במהלך טיפולי הפוריות, עלו הכעסים שהצטברו לאורך התקופה והפחד מהאפשרות של חוסר מימוש האימהות.
במהלך הטיפול חזרה האינטימיות והקרבה לשרור ביניהם, קיימנו פגישות משותפות שדנו בחזון המשפחתי המשותף ועל הדרך שבה הם רואים עצמם כהורים. מדהים היה לראות כיצד ניקיון הכעסים, יצירת בהירות וחיזוק הדימוי אפשר בניית שותפות אמיתית ועמוקה של תא משפחתי חדש.
הטיפול ה-13 שכלל תרומת זרע הצליח ולזוג נולדה תינוקת. כשהגיעו אליי לקלינקה לפגישה משפחתית שלמה עם התינוקת, הבעל ציין שהוא מרגיש מחובר אליה לגמרי ואפילו רואה קווי דמיון והאישה חוותה לידה מצוינת ועל אף שהתינוקת רק בת שלושה חודשים היא מרגישה כאילו היא אימא מאז ומתמיד, באותה פגישה שיתפו אותי שהם כבר חושבים על הילד הבא וברור לשניהם שזו תהיה תרומת זרע.
צילום: RAVIT TURKIYA